Sfantu Gheorghe

Departe de lume, despartiti de civilizatie, în inima apelor, calatorul afla o asezare strajuita de ape, acolo unde Dunarea imbratiseaza Marea Neagra cu bratul Sfantu Gheorghe.

In Sfantu Gheorghe traiesc o mie de oameni care datoreaza aproape totul Dunarii: hrana, adaposturile, intelepciunea…Centrul Sfantu Gheorghe - vedere din avion

Pamantul pe care pasesc si pe care si-au ridicat casele, este adus si el tot de fluviu. Dupa o calatorie de 2857 km, batranul caraus a sedimentat aici de mii de ani o adevarata inima de nisip.

Localitatea Sfantu Gheorghe se intinde pe partea stinga a pe celui mai vechi brat al Dunarii: bratul Sfantu-Gheorghe, in apropierea gurii de varsare a Dunarii in Marea Neagra. Pe o suprafata administrativa de 60575,87 hectare, comuna este alcatuita din aproximativ 358 gospodarii in care traiesc aproximativ 971 oameni ce si-au pastrat traditiile si limba ucraineana. Actual suprafata intravilana este de 75,98 hectare dar planurile de extindere sunt pentru o suprafata de 123,32 hectare.

Aflata in extremitatea estica a Deltei Dunarii, localitatea Sfantu Gheorghe este situata in partea de est a judetului Tulcea la 120 Km de Tulcea pe bratul Sfantu-Gheorghe si la 35 km de orasul Sulina. Localitatea este delimitata la nord de comuna Crisan si orasul Sulina, la est si sud de Marea Neagra, iar la vest de comuna Murighiol. Clima este continentala cu veri calduroase, ierni geroase cu vanturi puternice, temperatura medie anuala de 11°C, iar cantitatea medie de precipitatii este de 440 l/mp anual.

Accesul in localitate este posibil doar naval. Se poate lua vaporul din portul Tulcea (Tulcea – Sfantu Gheorghe 4h), portul Mahmudia (Mahmudia – Sfantu Gheorghe 2h 30’) sau portul Murighiol (Murighiol – Sfantu Gheorghe 2h). Accesul in porturile Mahmudia si Murighiol se face din orasul Tulcea, pe sosea, fiind la 30 Km respectiv 38 de Km de acesta.
Programul vaporului variaza in functie de sezon, de aceea pentru o cat mai buna informare contactati NavRom Delta S.A. Tulcea , telefon: 0240.511.528 / 0240.511.553 , internet: www.navrom.x3m.ro .